Just another WordPress site

100 dagen Trump

De reactie van de markten op de eerste 100 dagen van president Donald Trump heeft verschillende fasen gekend: enthousiasme, verwarring en teleurstelling, schrijft James Butterfill, Hoofd Research & Investment Strategy bij ETF Securities.

President Trump ondertekende 24 zwaar bekritiseerde executive orders in de eerste 100 dagen van zijn presidentschap, tegen gemiddeld 14 van dit soort uitvoeringsbesluiten door zijn voorgangers, presidenten Obama, Bush en Clinton. De eerste reactie van de markten op de zeer gevulde beleidsagenda van Trump was optimistisch. Het sentiment steeg dankzij de economische omstandigheden. Maar ook nam de onzekerheid over het economisch beleid toe.

De US Economic Policy Uncertainty Index staat driemaal zo hoog als in november vorig jaar, terwijl de Sentix Sentiment index over de Amerikaanse economische verwachtingen met 15% is gestegen, maar onlangs weer afnam. De US dollar index is slechts 2% gestegen sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen, terwijl de S&P500 met 10% is gestegen. Het rendement op Treasuries ligt gemiddeld 35 basispunten hoger. Butterfill verwacht dat de onzekerheid over het beleid van Trump voorkomt dat de rendementen op Amerikaanse Treasuries te snel stijgen en het de verkoopdruk op goud beperkt.

Toen Trump de presidentsverkiezingen won, stegen aanvankelijk de cyclische grondstoffen en gingen defensieve grondstoffen zoals goud in de verkoop. De markt veerde op door de beloofde investeringen van 1000 miljard US dollar in infrastructuur. In het bijzonder stegen de industriële metalen. Ondanks de verrassende winst van Trump ging goud in de verkoop, omdat de obligatierente en de Amerikaanse dollar stegen.

Echter, zoals ETF Securities verwachtte, heeft Trump onvoldoende duidelijkheid gegeven over de infrastructurele bestedingen om het geloofwaardig over te laten komen. Het gebrek aan steun in het Congres voor zijn hervormingen in de gezondheidszorg heeft de verwachtingen in de markt onder druk gezet voor zowel de belastinghervormingen als de substantiële uitgaven voor de infrastructuur dit jaar. De prijzen voor industriële metalen zijn als gevolg daarvan gedaald.

Goud heeft zijn verlies sinds de presidentsverkiezingen alweer ongedaan weten te maken. Wegens het falen van Trump om bepaalde beleidshervormingen door te voeren hebben beleggers hun toevlucht gezocht bij goud. De markt had ook niet verwacht dat Trump zich op het buitenlandse toneel zo interventionistisch zou opstellen. De raketaanval op Syrië en de eis dat Noord-Korea stopt met raketproeven laten zien dat hij dat wel kan zijn. Goud, toch een van de eerste safe havens in tijden van angst en onzekerheid, is gestegen sinds deze gebeurtenissen.