Just another WordPress site

David Wolters tipt General Electric

David Wolters, analist Energie en Industriegoederen bij het ING Investment Office, tipt General Electric.

General Electric (GE) is een industrieel conglomeraat dat een breed scala aan producten maakt en verkoopt, variërend van straalmotoren, gasturbines en treinlocomotieven tot medische apparatuur. GE is dan ook een van de sterkst gediversifieerde bedrijven ter wereld. Met de meeste industriële activiteiten behoort het tot de top 3-spelers wereldwijd.

GE boekte een sterk eerste kwartaal in 2017 met een industriële organische omzetgroei die een stijging liet zien van maar liefst 7%! Dit is de sterkste organische groei in twee jaar tijd. De omzet kwam uit op $27,7 mld. Dit is 5% beter dan de gemiddelde analistenverwachting. Wel boekte het concern een zwakke kasstroom. Echter, de verwachting is dat dit tijdelijk is en dat het tweede kwartaal een forse verbetering laat zien. De cijfers zien er over het algemeen dus goed uit, maar GE heeft ook extra kostenbesparingen aangekondigd (maart 2017) en aangegeven dat de bonus van het management voortaan sterk afhankelijk is van de behaalde doelstellingen. Daarnaast heeft het concern een focus op het verbeteren van de marges en een dubbelcijferige winstgroei. Positief is ook dat GE beschikt over een activistische belegger die extra druk zet op het management. De marktposities van zijn industriële divisies zijn bovendien sterk én GE heeft een lage waardering ten opzichte van de multi-industriesector.

Samenvoeging met Baker Hughes biedt kansen

Kortom: genoeg positieve punten. Hier komt ook nog eens bij dat GE zijn olie- en gasdivisie gaat samenvoegen met die van Baker Hughes (afronding waarschijnlijk halverwege 2017). In mijn ogen is dit een van de meest transformerende deals binnen de olieservicessector van de afgelopen jaren. Dit nieuwe concern wordt na Schlumberger het grootste servicesbedrijf ter wereld. De klanten van de olieservices zijn continu op zoek naar kostenbesparingen, standaardisatie, efficiënter werken en het verbeteren van de productiviteit. De combinatie van deze twee olieservicesbedrijven kan hier uitstekend op inspelen.

Risico’s

Er zijn natuurlijk ook risico’s verbonden aan een belegging in General Electric. GE’s industriële activiteiten zijn gevoelig voor een economische neergang en voor een beperking van investeringen in de aan infrastructuur gerelateerde activiteiten. Daarnaast is het belangrijk dat GE het gestelde target van $2 winst per aandeel in 2018 haalt. Het niet behalen van dit target kan voor een negatieve koersreactie zorgen.

Bron grafiek: CNBC