Just another WordPress site

Greg Sharenow (Pimco): ‘Brent blijft 55 dollar tot in 2018’

Volgende week donderdag komen de OPEC-landen bijeen in Wenen. Pimco’s grondstoffenexpert Greg Sharenow verwacht dat de huidige afspraken over de productiebeperking stand houden. “Brent-olie zou dan ook rond 55 dollar per vat blijven noteren tot in 2018.”

“De OPEC-vergadering van 25 mei en van november zijn ontzettend belangrijk. De OPEC heeft een grote invloed op het evenwicht tussen vraag en aanbod. In een maand tijd kan de OPEC de prijzen even hard doen schommelen als Amerikaanse schalieolie in een jaar.”

“In de zomer van 2016 bereikte de oliemarkt een keerpunt. De productie van niet-OPEC-landen liep terug, en de vraag steeg sterk. Daarna verstoorde een sterke opvoering van OPEC-productie het evenwicht, tot de OPEC op de valreep een productiebeperking kon afspreken met belangrijke niet-OPEC-landen als Rusland, waardoor begin dit jaar de olievoorraden werden afgebouwd.”

“Ook al heeft die overeenkomst van vorig jaar de investeringen in niet-OPEC-regio’s weer aangejaagd, verwachten we dat de OPEC-landen de afspraken nakomen tot eind 2017, zodat de voorraden verder kunnen normaliseren. Het belangrijkste risico in Wenen is dat de OPEC er niet in zou slagen om de overeenkomst te vernieuwen, net wanneer de schalie-investeringen in Amerika tot een opleving van het aanbod beginnen te leiden.”

Lees ook de recent verschenen vooruitblik op de grondstoffenmarkten van Greg Sharenow.

Categorised in: Olie, Opinion