Draghi redde de euro, Lagarde zet die nu weer op het spel

In de aanloop naar de ECB-vergadering van afgelopen donderdag en ook tijdens de vergadering zelf, toonde Lagarde dat ze inderdaad goed kan leunen op de expertise van haar collega’s. Maar ze liet ook zien dat haar pluspunten, waarover de voorstanders haar roemen, in de praktijk zwaar overdreven zijn.

Het pakket maatregelen dat de ECB tijdens de vergadering nam, is macro-economisch gezien verstandig te noemen. Vooral het niet verder verlagen van de rente, zoals het stelsel van Amerikaanse centrale banken Fed wel heeft gedaan. Zou Lagarde de rente wel hebben verlaagd, dan zou dat eerder een teken van wanhoop zijn geweest dan dat het zoden aan de dijk zet. Als 0% rente niet helpt de economie en inflatie aan te jagen, dan zal -0,10% ook geen wonderen verrichten. Tijdens de persconferentie na afloop van de ECB-vergadering verprutste Lagarde niet alleen het verstandige besluit de rente niet verder te verlagen, ze maakte ook Draghi’s uitspraak ‘whatever it takes’ ongedaan. Deze bekende uitspraak van de voormalige ECB-president geldt nog steeds als hét cruciale monetaire moment in de eurozone sinds de grote crisis van 2008. Want met zijn uitspraak verdween de vraag of de euro zou blijven bestaan immers in één keer van de radar.

Nu maakte Lagarde Draghi’s uitspraak ongedaan. In een antwoord op een vraag verklaarde de Française dat de ECB er niet is om het verschil tussen de rentes van de zwakke en sterke eurolanden, dus bijvoorbeeld tussen Italië en Duitsland, te verkleinen. Die spread, zoals het verschil op de markten wordt genoemd, is zeer belangrijk. Het is een soort barometer om de mate van te verwachten spanningen in de eurozone te peilen en geeft daarmee impliciet een beeld van de toekomst van onze munt.

Op de korte termijn zorgden Lagardes woorden voor fors uitslaan van de barometer, met de Italiaanse rentes die opliepen en de Duitse die daalden. Hierdoor kan de vraag over de levensvatbaarheid van de euro weer terugkomen.

Op de langere termijn kan haar opmerking als een soort rode lap op beleggers werken. De financiële geschiedenis is vol van dergelijke voorbeelden, waarbij de markten een centrale bank op de proef stellen. Het bekendste voorbeeld is dat van zakenman George Soros, die begin jaren negentig de Britse centrale bank op de proef stelde door met de pond te speculeren.

Ook nu weer dreigt zo’n gevaar, waarbij de ECB op de proef wordt gesteld. De markt kan in tijden van spanningen of recessie de Italiaanse rente aanjagen. Dat zou de ECB dwingen kleur te bekennen, maar ook het gevaar inhouden dat een toekomstige regering in Rome tot de conclusie komt dat uit de euro treden beter zou zijn dan erin blijven. Zorgde Draghi’s uitspraak van ‘whatever it takes’ voor heling van de gevaarlijk breuk in de muntunie, de opmerking van Lagarde kan die breuk weer veroorzaken.

Helaas was dat niet het enige voorbeeld waarmee Lagarde duidelijk maakte te licht te zijn voor het ECB-presidentschap. Op de avond voordat het ECB-bestuur zijn beraadslagingen hield, waarschuwde ze voor een nieuwe crisis als alle betrokkenen niet snel en daadkrachtig in actie komen. Met zo’n uitspraak moet je weten dat je behoorlijke verwachtingen op de financiële markten opwekt. Je moet er ook zeker van zijn dat je met je acties die verwachtingen vervolgens waarmaakt. Anders riskeer je een terugslag op de markten, met gevolgen voor de economie en het vertrouwen.

Toen Lagarde tijdens de ECB-vergadering van vorige week donderdag haar besluiten bekendmaakte, gingen de al dalende koersen nog verder onderuit. De markten waren not amused. De koersen zakten al terwijl Lagarde nog sprak. Door deze enorme koersdalingen heeft 12 maart 2020 een prominente plek in de historische lijst van beurscrashes gekregen. ‘Oh dear, I made a mistake’, zei Lagarde aan het einde van haar persconferentie, toen ze erachter kwam dat ze een getal verkeerd had. Deze woorden zijn echter tekenend voor Lagardes hele aanpak én zijn het bewijs dat zij ongeschikt is de ECB te leiden.

Dit stuk is 17 maart jl. gepubliceerd in het FD

Het bericht Draghi redde de euro, Lagarde zet die nu weer op het spel verscheen eerst op OHV.

Source

Categorised in: OHV, Research

Belangrijke categorieën

%d bloggers liken dit: