ECB pompt €750 mrd extra in economie eurozone

In het kort

  • Opkoopprogramma voor staats- en bedrijfsobligaties wordt uitgebreid met een extra €750 mrd.
  • Nieuw is dat de ECB kortlopende schuld van niet-financiële bedrijven gaat kopen.
  • Ingreep komt na sterk oplopende rentes van vooral de landen in Zuid-Europa.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft woensdag na een ingelaste vergadering bekendgemaakt het opkoopprogramma voor obligaties met €750 mrd extra uit te breiden.

De nieuwe opkopen betreffen zowel overheids- als bedrijfsobligaties en zullen tot eind dit jaar lopen. Nieuw is dat de ECB kortlopende schuld van niet-financiële bedrijven gaat kopen. Verder zal de centrale bank ook Grieks papier kopen. Tot dusver werd de kwaliteit van leningen uit dat land hiervoor te laag geacht.

De maatregelen zijn in Frankfurt betiteld als het Pandemic Emergency Purchase Program, dat een nieuwe impuls moet geven aan het tegengaan van de negatieve economische gevolgen van het coronavirus. Vorige week donderdag verruimde de ECB het opkoopprogramma al met €120 mrd.

‘De genomen maatregelen komen veel dichter bij een monetaire bazooka dan wat de ECB tot nu toe ooit heeft gedaan’, schrijft hoofdeconoom Edin Mujagić van vermogensbeheerder OHV in een eerste reactie. Bij elkaar tellen de opkoopprogramma’s, inclusief de herinvesteringen van aflopende leningen, op tot minimaal €130 mrd á €135 mrd per maand. ‘Dat betekent ruim €1000 mrd vanaf nu tot Oudejaarsavond.’

Kapitaalsleutel

Hoewel de ECB de aankopen doet volgens de kapitaalsleutel, naar rato van het belang van het aandeel dat elk land in de bank heeft, benadrukt de centrale bank in het persbericht flexibel te zijn en eventueel van deze regel af te kunnen wijken. Dit is een hint dat de ECB een excessieve stijging van de rentespreads tussen leden van de eurozone niet zal accepteren.

Zo kan de bank het bedrag van aankopen variëren in tijd (dan meer, dan weer minder) over verschillende activa (dan weer meer bedrijfspapier en daarna meer staatsobligaties) en verschillende landen (dan weer meer Italiaans papier en later juist meer Spaans papier), zo legt Mujagić uit.

De stap volgt na het oplopen woensdag van de rentes van meerdere Europese landen, vooral de Zuid-Europese. De Italiaanse rente steeg gedurende de dag van 2,3% naar bijna 3% en daalde weer nadat de Italiaanse centrale bank had ingegrepen. Het zijn uitzonderlijke bewegingen op de markt voor staatsobligaties.

‘Buitengewone actie’

‘Buitengewone tijden vereisen buitengewone actie’, twitterde ECB-president Christine Lagarde na het besluit. ‘Er zijn geen grenzen aan onze inzet voor de euro. We zijn vastbesloten om het volledige potentieel van onze tools te gebruiken, binnen ons mandaat.’

De ECB liet haar depositotarief van min 0,5% overigens onveranderd, net als afgelopen donderdag, een teken dat beleidsmakers een verdere renteverlaging meer kwaad dan goed achten.

Banken kunnen zich bij het leenloket van de ECB melden om er tegen een negatief tarief van 0,75% geld op te halen. Daar is dan de eis aan verbonden dat het geld wordt uitgeleend aan mkb-ers en particulieren. Om banken meer toegang te verschaffen tot het leenloket in Frankfurt versoepelde de ECB woensdag de regels voor het onderpand dat ze moeten indienen.

Lagarde riep landen vorige week op met begrotingsmaatregelen te komen om de economische effecten van de coronacrisis op te vangen. Haar oproep vond in de dagen daarna gehoor. Zowel Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland als Nederland kondigden voor tientallen miljarden euro’s stimuleringsprogramma’s aan.

Beurzen

Op de aandelenbeurzen was het woensdag overigens opnieuw erg onrustig. In Europa bleef de verliezen beperkt, tot zo’n 5%. Maar op Wall Street gingen de koersen hard onderuit. De handel moest opnieuw worden stilgelegd vanwege te snelle koersdalingen. De Dow zakte tot 10%, om daarna wat terug te krabbelen naar een verlies van 6,3%. Vanaf het begin van het jaar gerekend is er al 30% van de koersen af.

Het bericht ECB pompt €750 mrd extra in economie eurozone verscheen eerst op OHV.

Source

Categorised in: OHV, Research

Belangrijke categorieën

%d bloggers liken dit: