Economische depressie lijkt afgewend

Een macro-economische achteruitkijkspiegel, daar gaan wij met zijn allen de komende weken naar kijken. Wat gaan we dan zien? Kort samengevat: geen al te prettig beeld, vrees ik. Sinds het begin van het jaar hebben onze economie en die van andere landen een ongekende knauw gekregen.

Zeer slechte maanden

Alle meetinstrumenten die de economen gebruiken om te meten hoe het met de economie gaat, zullen standen aangeven waarbij je eerste reactie zou zijn dat er iets mis is met het instrument. De inkoopmanagersindices, de omzet in de winkels, het vertrouwen onder consumenten en in het bedrijfsleven, onze consumptie, aantal opdrachten bij bedrijven… al die zaken zullen aangeven dat de economie enkele zeer slechte maanden achter de rug heeft.

Wanneer we de cijfers over economische groei in de eerste drie maanden van dit jaar krijgen (op 30 april in de eurozone) en later voor het tweede kwartaal (op 31 juli), is de kans groot dat het even schrikken zal zijn. Persoonlijk zal ik op die dag een exemplaar van alle kranten kopen want het worden historische voorpagina’s.

Terugkijken

Behalve dat het, helaas, niet meer dan logisch zal zijn gezien de mate van tegenwind die de economie had sinds januari, zal het terugkijken zijn. Al die cijfers zullen aangeven hoe de situatie is geweest in de maanden die áchter ons liggen.

Wat veel belangijker is voor ons is wat we zien als we onze blik afwenden van de achteruitkijkspiegel en door de voorruit kijken.

Mooi weer in zicht?

In mijn optiek zien wij dan dat onze ruiterwissers druk bezig zijn regenwater weg te halen maar dat ze niet meer in de hoogste stand staan, zoals in de weken achter ons. En net nadat ze de voorruit schoongeveegd hebben, kunnen we in de verte een glimp van mooier weer, zonder donkere wolken, ontwaren.

De overheden en de centrale banken wereldwijd hebben ongekende maatregelen aangekondigd in hun strijd tegen de economische gevolgen van het coronavirus. Let op: dit betekent níét dat een recessie in de eerste helft van dit jaar voorkomen kan worden! Geen maatregel kan natuurlijk de aangerichte schade met terugwerkende kracht ongedaan maken. Een economische krimpt is onvermijdelijk en de kans is groot dat die behoorlijk zal zijn.

Depressie voorkomen

Maar de lengte en de diepte ervan is wél afhankelijk van de acties van onze beleidsmakers. De centrale banken en de overheden zijn er niet op uit een recessie te voorkomen, simpelweg omdat dat niet kan. Het doel van alle maatregelen is voorkomen dat die onvermijdelijke recessie op korte termijn niet uitmondt in een langdurige malaise en een nieuwe depressie.

Gezien wat er allemaal aangekondigd is c.q. gedaan is verwacht ik, gezien de stand van zaken nu, dat dat zal lukken. Dat gezegd hebbende is het wel de zaak ervoor te waken om geen dure beleidsfouten te maken. Daarover meer een volgende keer.

Deze column is 25 maart jl. gepubliceerd in DFT.nl

Het bericht Economische depressie lijkt afgewend verscheen eerst op OHV.

Source

Categorised in: Monetair, OHV, Research

Belangrijke categorieën

%d bloggers liken dit: