Een zeer belangrijk besluit van de ECB, inzake het laatste steunprogramma

De ECB publiceerde gisteren nadere details over haar nieuwste steunprogramma, de PEPP. In het document valt onder meer te lezen dat ‘om de effectiviteit van deze bijzondere maatregel te vergroten, de consolidatie van de bezittingen als bepaald in artikel 5 van het besluit (EU) 2020/188 (ECB/2020/9) buiten werking wordt gesteld’. Dit is een zeer, zeer belangrijk detail.

Het artikel van 5 van het genoemde besluit bepaalt namelijk dat de ECB niet meer dan 50 procent van de schuldbewijzen van internationale organisaties en ontwikkelingsbanken mag opkopen en niet meer dan 33 procent per ISIN van andere obligaties. Tezamen mag de bank niet meer dan 50 procent van alle uitstaande obligaties uitgegeven door internationale instellingen en ontwikkelingsbanken in bezit hebben of meer dan 33 procent van de uitstaande obligaties uitgegeven door anderen, zoals de overheden van de eurolanden. Ofwel: het 33% limiet geldt NIET voor de aankopen die de ECB vanaf nu gaat doen!

De bank bepaalde verder dat ze schuldbewijzen met een resterende looptijd van minimaal 70 dagen en maximaal 30 jaar zal opkopen.

Waar het bovenstaande op neer komt is dat er geen limieten meer zijn bij aankopen van obligaties waar de ECB rekening mee moet houden. In combinatie met eerdere besluiten, betekent dat dat de bank de aankopen kan variëren in tijd (de ene maand meer kopen, de andere minder), soort papier (soms meer staatsobligaties en dan weer meer bedrijfsobligaties), per land (gedurende één maand alleen Italiaanse staatsobligaties opkopen, om maar wat te noemen, mag nu) én in omvang (de bank kan nu bijvoorbeeld besluiten alle Italiaanse staatsobligaties te kopen, om maar een extreem voorbeeld te geven).

Het bericht Een zeer belangrijk besluit van de ECB, inzake het laatste steunprogramma verscheen eerst op OHV.

Source

Categorised in: OHV, Research

Belangrijke categorieën

%d bloggers liken dit: