Gaat ECB luisteren naar gewone man?

Heel ontspannen, in een woonkameraandoenlijke omgeving, zit Christine Lagarde. Zij lacht terwijl ze vertelt dat de Europese Centrale Bank (ECB) begonnen is met het doorlichten van de eigen strategie. Het filmpje was gericht aan Henk en Ingrid, Helmut en Helga, Giovanni en Giulia, de gewone man in de eurozone. Een onderdeel van die doorlichting is namelijk luisteren naar u.

„Deel je ideeën en zorgen met ons aub”, nodigt de Francaise ons uit. De bank heeft een speciale internetsite opgetuigd om uw ideeën en zorgen te verzamelen en zal dit jaar een heusse ’ECB-luistert’-tour houden. Niet dat de bank binnenkort in uw buurthuis een sessie houdt overigens: de centrale banken uit de muntunie worden geacht minstens één luistersessie te organiseren in 2020. Als u het mij vraagt is dat vrij karig, maar goed. Beter iets dan niets, niet waar?
De stijl van Lagarde is een enorme verbetering vergeleken met haar voorganger, Mario Draghi. Die presteerde het ooit om een hoorzitting in het Europees Parlement vroegtijdig te verlaten, omdat hij zijn vlucht moest halen. Als de bank met iemand moest communiceren en naar luisteren, dan was dat met de professionals, zei Draghi ooit.

Reclame van bouwmarkt Hornbach

Toch deed die aankondiging van de ECB mij denken aan die reclame van bouwmarkt Hornbach. Daarin roept een man boos dat ’wie korting geeft, normaal te duur is’. Als de ECB nu zegt te gaan luisteren, dan zegt de bank eigenlijk dat ze dat de afgelopen twintig jaar niet heeft gedaan. Best treurig.

Het werd helaas nog erger. Het persbureau Reuters sprak enkele bronnen binnen de hoogste echelons van de bank over die tour. En die zeggen allemaal dat wat de bank gaat horen van Henk en Ingrid geen enkele invloed zal hebben op de doorlichting zelf. De ECB zal naar u luisteren, maar er niets mee doen. De kans dat de ECB na de doorlichting een meer verantwoord beleid met het oog op de middellange termijn gaat voeren, is nihil.

Veelzeggend

Onlangs las ik ook de notulen van de laatste vergadering van het ECB-bestuur en daarin vond ik een veelzeggend detail in dat opzicht. De bestuursleden zagen meer reden voor optimisme ten aanzien van de economische ontwikkeling, maar waren bang dat te laten zien uit vrees dat de langetermijnrentes zouden stijgen.

Ik heb geen enkele reden aan te nemen dat de economie van de eurozone een hogere rente niet aan kan. Wie dat niet aankunnen, zijn de overheden en de financiële markten. Die zijn er verslaafd aan geworden en dat is te wijten aan de ECB. Ik vrees dus dat de bank vooral zal blijven luisteren naar politici in plaats van naar de gewone man.

Deze column is 26 februari jl. gepubliceerd in DFT.nl

Het bericht Gaat ECB luisteren naar gewone man? verscheen eerst op OHV.

Lees hier het orginele bericht:

Categorised in: OHV, Research

Belangrijke categorieën

%d bloggers liken dit: