OHV in een reportage van het FD

Blijf vooral ademen en geniet van leuke dingen

Kevin van Berkel en Mark Overdevest kijken geconcentreerd naar hun computerschermen. De koersgrafieken op hun Bloomberg-terminal schieten bloedrood omlaag. Maar op deze twee obligatiehandelaren van vermogensbeheerder en broker OHV lijkt de marktpaniek nauwelijks invloed te hebben.

Het is half drie ‘s middags, de Amerikaanse beurzen openen dramatisch en de rente op een Amerikaanse tienjaars staatsobligatie is gedaald naar 0,39%. Overdevest constateert gelaten dat het nu ‘bijna onmogelijk’ is om te handelen.

Ze handelen over the counter (otc) in obligaties, dus buiten de officiële beurzen om. Als banken of verzekeraars een groot pakket leningen willen kopen of verkopen en dat niet intern of op de beurs kunnen of willen doen, kloppen ze bij OHV aan.

Schijnliquiditeit

‘De prijzen die je hier op het scherm ziet, zijn dan wel de officiële marktprijzen’, zegt Overdevest. ‘Maar het zijn niet prijzen waartegen wij nu kunnen handelen. Als we bellen om een transactie tegen deze prijzen te doen, haakt iedereen af. Wat we hier zien is schijnliquiditeit, want alle kopers trekken zich terug vandaag.’

Hij geeft een voorbeeld. Deze ochtend kreeg hij de opdracht om een obligatie te verkopen van de National Australia Bank, voor een klant. ‘Die bank heeft een triple A-rating’, zegt hij. ‘Dus dat is een prima bedrijfsobligatie met weinig risico. Er werden hier volgens de Bloomberg koopprijzen voor afgegeven. Maar we zijn gaan bellen met verschillende partijen en niemand wil hem hebben. Niemand wil op dit moment extra risico in de boeken.’

Een paar bureaus verderop zitten twee portefeuillemanagers zich te verbazen over een grafiek van het renteverschil tussen de Italiaanse en de Duitse staatsobligatie. Zolang er vertrouwen is in de markt, vertrouwen in het Europese financiële systeem en vertrouwen in de Italiaanse economie, is de ‘spread’ te overzien. Op maandagmiddag schiet de lijn recht omhoog.

‘En de Italiaanse overheid wil woensdag en donderdag nieuwe obligaties in de markt zetten. Met deze beurzen wordt dat nog spannend’, zegt OHV-partner Richard Abma. Hij scrollt zelf door de inbox met alle nieuwe obligatie-uitgiften wereldwijd. Gewoonlijk komen daar dagelijks honderd mails met nieuwe obligaties binnen. Maandagmiddag waren het drie, vier. ‘De liquiditeit droogt op.’

Patient overleden

Ondertussen probeert een van OHV’s vermogensbeheerders een klant gerust te stellen: ‘Blijf vooral ademen en geniet van de leuke dingen in het leven.’ Ondertussen discussiëren de portfoliomanagers naast Abma over de circuitbreakers van Amerikaanse beurzen. Ze kijken naar de grafiek van de Nasdaq, die opeens horizontaal over het scherm loopt. Alsof de patiënt na een hevige doodstrijd plots is overleden. De handel is stilgelegd door een circuitbreaker.

‘Circuitbreakers zijn mechanismen die de beurzen na de laatste beurscrisis in 2008 en de flash crash van 2010 hebben ingesteld om snelle koersdalingen te beperken’, zegt Abma. In de nacht van zondag op maandag werd de voorbeurshandel in de S&P 500 index al stilgelegd, omdat die meer dan vijf procent dreigde te dalen. Toen de S&P om iets over half drie net open was, konden er twee minuten lang slechts kooporders worden ingelegd. Verkooporders werden niet meer geaccepteerd. Daarna werd de handel een kwartier helemaal stilgelegd.

Aan het einde van de dag in Nederland, halverwege de handelsdag in de Verenigde Staten, hebben de Amerikaanse beurzen ook restricties opgelegd aan shorthandelaren. Dat zijn partijen die speculeren op een daling van de aandelenmarkten door effecten te lenen, die te verkopen om ze later weer terug te kopen tegen een lagere prijs. ‘Je mag nu veel aandelen alleen verkopen als je ze echt hebt, niet als je ze slechts geleend hebt. Alles om de paniek op de beurzen te beteugelen.’

Dit stuk is 9 maart jl. gepubliceerd in het FD

Het bericht OHV in een reportage van het FD verscheen eerst op OHV.

Lees hier het orginele bericht:

Categorised in: OHV, Research

Belangrijke categorieën

%d bloggers liken dit: