Slecht dat de Fed lijkt toe te geven aan druk

„De fundamenten van de Amerikaanse economie zijn sterk.” Zo begon de verklaring waarin de Fed, de Amerikaanse centrale bank, dinsdag bekendmaakte dat ze de rente tussen de vergaderingen door met een half procentpunt verlaagt. De economie draait goed, maar de uitbraak van het coronavirus vormt een bedreiging. En dus kwam de Fed in actie.

Onmiddellijk na de aankondiging schreef ik op twitter dat niets doen ook een optie is – en soms zelfs de beste optie voor een centrale bank. Omdat het nog zeer vaag is wat de gevolgen van het coronavirus zullen zijn voor de rest van dit jaar en verder en zelfs óf die er zullen zijn – kent u het sarsvirus nog? 0,0 gevolgen op de economieën een half jaar later – was het in mijn ogen beter geweest als de Fed niets had gedaan en had gewacht totdat daar meer duidelijkheid over was. Het is ook niet alsof het monetaire beleid ondertussen zeer krap was geweest, met de rente op 1,5 procent en inflatie daarboven!
Er zijn daarnaast nog vier andere redenen waarom wachten veel verstandiger was geweest.

Verspilling

Dat de Fed-rente al laag was, betekent dat de Fed heel weinig munitie heeft. Met dalende economische groei, iets wat begonnen is voordat het coronavirus zou uitbreken, is de kans groot dat de bank die later hard nodig zal hebben. Met de noodverlaging van gisteren, verspilde de Fed een groot deel van haar schaarse munitie. Niet verstandig.

Met de noodverlaging terwijl de arbeidsmarkt prima draait en economie groeit, kan de Fed eerder voor extra angst zorgen onder de Amerikanen dan die wegnemen. Ik kan me heel goed voorstellen dat velen denken ’als de Fed dít doet, dan is er wel iets aan de hand zeg’ en daardoor niet meer gaan consumeren of zelfs meer gaan sparen en dus minder uitgeven. Dat drukt de groei eerder omlaag dan omhoog.

Paniek

Het is niet zo dat voor monetaire maatregelen geldt ’baat het niet, dan schaadt het niet’. Die maatregelen hebben ook negatieve bijwerkingen, zeker als het beleid al onconventioneel was. In het verlengde hiervan: terugdraaien van zo’n verlaging is makkelijker gezegd dan gedaan. Zou de Fed daar alleen maar op hinten, dan is de kans groot dat de markten in paniek zouden raken, iets wat de Fed niet wil.

De bank is overgegaan tot een tussentijdse en flinke renteverlaging vlak nadat president Trump erom vroeg en zelfs binnen enkele uren na het overleg met de ministers van Financiën van de grote landen. Dan kan Fed-baas Powell wel roepen dat de bank volledig onafhankelijk haar besluit heeft genomen, het ziet er wel erg sterk naar uit dat de Fed toegegeven heeft aan de druk. Als monetaire historie ons iets leert, dan is het dan wel dat dat geen goede zaak is, en dan druk ik me nog mild uit.

Ik hoop dan ook dat de ECB de paniekvoetbal van de Fed niet volgt en wacht op de reeds geplande vergadering volgende week en de situatie eerst analyseert voordat ze eventueel maatregelen neemt.

Deze column is 4 maart jl. gepubliceerd in DFT.nl

Het bericht Slecht dat de Fed lijkt toe te geven aan druk verscheen eerst op OHV.

Lees hier het orginele bericht:

Categorised in: Monetair, OHV, Research

Belangrijke categorieën

%d bloggers liken dit: