Tracker Tips: Gaan centrale banken ETF’s opkopen?

De koepel van centrale banken in de VS, de Amerikaanse Federal Reserve, heeft plannen om voor het eerst in haar geschiedenis bond-ETF’s te kopen. Dit is onderdeel van mogelijk onbeperkte kwantitatieve versoepelingsmaatregelen, in een poging obligatiemarkten te kalmeren.

De nieuwe maatregelen zullen de aankoop van ETF’s van bedrijfsobligaties met een hoge rating mogelijk maken; een ongekende stap voor de Amerikaanse centrale bank.

Secondary Market Corporate Credit Facility

Deze ronde van stimulering omvat de aankoop van bedrijfsobligaties samen met Amerikaanse staatsobligaties, in het kader van een programma genaamd de Secondary Market Corporate Credit Facility.

De Fed zei begin deze week hierover in een verklaring: “Er moeten agressieve inspanningen worden geleverd in de publieke en private sector om de verliezen voor banen en inkomens te beperken en om een snel herstel te bevorderen zodra de verstoringen zijn verdwenen. De Federal Reserve gebruikt haar volledige scala aan autoriteiten om krachtige ondersteuning te bieden voor de kredietstroom naar Amerikaanse families en bedrijven.”

Wat doen andere centrale banken?

Ook volgens ECB-beleidsmaker Peter Kazimir, leider van de Nationale Bank van Slowakije, zou De Europese Centrale Bank in de nabije toekomst ETF’s kunnen gaan kopen als onderdeel van haar stimuleringsprogramma, maar hierover is nog geen officieel besluit genomen.

De centrale bank van Japan doet dit kunstje al tien jaar lang. Ze koopt momenteel aandelentrackers op met een duizelingwekkende 100 miljard yen ($ 950 miljoen) per dag, om de markt te stabiliseren.

De verwachting is dat de Bank of Japan tot tenminste eind deze maand, wanneer het lopende fiscale jaar eindigt, ETF’s in aandelen blijft aankopen.

Zover is het dus allemaal nog niet in Europa, maar het zal mij niets verbazen dat de ECB de Fed snel zal volgen om de financiële markten te stutten, mocht het écht nodig zijn.

Japanificatie

Het lijkt er in ieder geval op dat de zogeheten Japanificatie ook zijn intrede gaat doen op het vlak van ETF’s in de VS en Europa. We gaan het zien.

Deze column is 25 maart jl. gepubliceerd in IEX.nl

Het bericht Tracker Tips: Gaan centrale banken ETF’s opkopen? verscheen eerst op OHV.

Source

Categorised in: OHV, Research

Belangrijke categorieën

%d bloggers liken dit: